O Lawendzie

Lawenda to zimozielona wieloletnia krzewinka o wąskich ozdobnych srebrzystych listkach i kwiatach zebranych w kłosy.

O walorach ozdobnych decydują kwiaty lawendy, które możemy podziwiać od połowy czerwca do września. Umieszczone są na długich i cienkich szypułkach. Najczęściej mają barwę niebieską lub fioletową ale w zależności od gatunku i odmiany lawendy, kwiaty mogą być też białe lub różowe.

Lubi stanowiska suche i słoneczne.

Pochodzi z rejonów Francji, Hiszpanii, Włochy. Na większą skalę  uprawiana jest w wielu krajach świata, (Francja, Chorwacja, Anglia  i największy producent Bułgaria,)

Kwiaty lawendy uprawianej wielkoprzemysłowo to specjalna odmiana hybryda dorastająca do 70cm długości Wygląda imponująco i wydajność produkcji olejku jest znacznie większa jednakże ma on mniej właściwości leczniczych

W Polsce uprawia się lawendę lekarską, znana głównie jako roślina balkonowa i rabatowa, jednakże staje się coraz bardziej popularna. Dorasta do 45cm.

Lawenda to aromatyczne zioło –którego olejki eteryczne (czyli zapach) znajdują się przede wszystkim w kwiatach ale również w liściach rośliny. Wystarczy delikatnie musnąć ręką roślinę by się o tym przekonać .

Kwiaty zebrane w odpowiednim czasie i ususzone długo utrzymują zamknięty w nich zapach , który również uwalnia się przez pocieranie.

Właśnie ten zapach pokochali starożytni  rzymianie to im zawdzięczamy dzisiejszą nazwę lawenda, która powstała od czasownika LAVARE, czyli myć się. Wykorzystywali lawendę do uwielbianych przez siebie kąpieli

Roślina charakteryzuje się licznymi właściwościami leczniczymi.

Dziś ceni się zarówno właściwości lawendy ozdobne, kosmetyczne, jak i lecznicze.


Najcenniejszym produktem  wytwarzanym z lawendy jest olejek, powstający w procesie destylacji.

Jest to proces w którym przez kwiaty umieszczone w dużym kotle przepuszcza się parę wodną- ta niejako odbiera kwiatom olejek następnie trafia do specjalnej chłodnicy gdzie rozdzielany jest olejek  a para wodna po przejściu przez chłodnicę skrapla się i jest już wodą lawendową.

olejek lawendowyjest olejkiem o najbardziej wszechstronnym działaniu, wykorzystywany jest do produkcji przeróżnych kosmetyków takich jak kremy, mydła, szampony, perfumy .

Stosuje się go przy oparzeniach i zranieniach,

przeziębieniu lub grypie, łagodzi kaszel, katar i zapalenie zatok. W takich przypadkach najlepsze okazują się być inhalacje. Ma działanie uspokajające. Łagodzi depresje, lęki, stany podenerwowania, ułatwia zasypianie

 

Z drugiej strony pobudza przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym - stymuluje pracę układu nerwowego pomaga w nauce. 

 

Pomaga w  bólach głowy, migrenach bólach reumatycznych i mięśniobólach (kąpiele lub masaż).

Bakteriobójcze i grzybobójcze działanie olejku często wykorzystuje się do pielęgnacji skóry a szczególnie w walce z grzybicami skóry, stanami zapalnymi skóry, egzemami,  łupieżem i rozstępami skóry.

 

Posiada również właściwości ujędrniające i wygładzające.

Olejek lawendowy bardzo często wykorzystywany jest jako środek odstraszający owady i pajęczaki.

Pomocna przy ukąszeniach i użądleniach.

 

Kwiaty i liście lawendy, ze względu na właściwości wspomagające trawienie, są doskonałą przyprawą do dań ciężkostrawnych - tłustych mięs i deserów.

Czasami jest składnikiem popularnej przyprawy „zioła prowansalskie”.

W letnie upalne wieczory, zarówno na ogrodowych rabatach, jak i uprawiana w donicach na balkonach i tarasach, lawenda jest stosowana jako skuteczny sposób na komary w ogrodzie

 

Plantacja w Pakszynie należy do największych w Polsce. Powstała w 2012 roku na obszarze 1 hektara. Posadzono tam ok 17 tysięcy roślin. Uprawa jest bardzo trudna gdyż wymaga pracy ręcznej.

Nakład pracy wynagradzają efektywnie kwitnące łany lawendy

Mamy nadzieje, że nasze przedsięwzięcie stanie się lokalną atrakcją turystyczną, dlatego zachęcamy do zwiedzania szczególnie w okresie kwitnienia czerwiec-lipiec.

Można również  fotografować i dzielić się kawałkiem Prowansji w Pakszynie.

test